Aan uw voeten

Eelt

Beschrijving:

Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

Behandeling:

Pathologisch eelt kan vakkundig verwijderd worden door de pedicure. Wat u zelf kunt doen: zo’n twee keer per week een voetbad nemen met zachte zeep (niet langer dan vijf minuten per keer, daarna naspoelen). Verder: iedere avond de voeten incrèmen met een hydraterende 24h crème. Dit werkt verzachtend en het kan kloven voorkomen. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u die kloven nog verzachten met een klovencrème.

Eeltkloven

Beschrijving:

Soms kan eelt kloven en barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel en is het erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is. Vooral bij het lopen op blote voeten en 's zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op.

Behandeling:

De pedicure kan handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en nabehandelen met zalf. Een open kloof kan met betadinezalf worden behandeld en verbonden. Een kloof die niet open is, kan worden behandeld met bijvoorbeeld klovenzalf. Zelfzorgadvies: zie onder Eelt.

Schimmelnagel

Beschrijving:

De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd, heeft een vaak verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat. De laatste kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met te veel zeep kunnen de infectie stimuleren.

Behandeling:

De pedicure freest de nagel zo dun mogelijk af en maakt de omgeving van de nagel goed schoon. U krijgt een advies van de pedicure om druppels voor op de nagel en spray voor in de schoenen te gaan gebruiken. Ook dienen uw sokken iedere dag verschoond te worden. Het is belangrijk dat zowel de nagels als de schoenen en/of sokken behandeld worden omdat de besmetting tussen voeten en schoenen anders blijft bestaan. Mocht dit alles niet baten dan zal de pedicure u doorverwijzen naar de huisarts.

Kalknagel

Beschrijving:

Soms worden schimmelnagels in de volksmond aangeduid als kalknagels. Een echte kalknagel is een sterk verdikte nagel, met wit- en/of geelachtige verkleuring. Soms komen in de lengte van de nagel strepen en ribbels voor. De oorzaak kan liggen in medicijngebruik, ouderdom of bepaalde soorten eczeem.

Behandeling:

De voetverzorger kan de kalknagel door middel van frezen dunner en glad maken. Daarna wordt de nagel bijgeknipt en worden de nagelwallen drukvrij gelegd.

Likdoorn

Beschrijving:

Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Likdoorns komen voor onder de bal van de voet, op een hamerteen, of op de knok bij een hallux valgus, onder de nagel, tussen de tenen of in de nagelwal.

Behandeling:

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven. Bij een likdoorn onder de nagel moet een stukje van de nagelplaat worden weggefreesd om bij de likdoorn te kunnen komen. Na het verwijderen van de likdoorn zijn er verschillende methoden om de nagel weer te herstellen. Het doel hier van is dat de functie van de nagel kan blijven bestaan en dat wordt voorkomen dat er huid naar boven komt via de ontstane opening. Een van deze methoden is de nagelbeugeltechniek. Naast de gewone likdoorn komen er nog een aantal speciale soorten voor: weke likdoornvasculaire likdoornneurovasculaire likdoornzaadlikdoorn.

Traumanagel

Beschrijving:

Een traumanagel is een vergroeide nagel. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Voorbeelden: klap of stoot; nagelloslating; nageloperatie. In bijna alle gevallen gaat de nagel er in zijn geheel af. Omdat het aangroeien van een nieuwe nagel een langdurig proces is, kunnen hierbij problemen ontstaan. Bijvoorbeeld, het huidgedeelte van de teen dat nu geen druk ondervindt van de nagel, komt daardoor iets omhoog, waardoor de nieuwe nagel er niet gemakkelijk overheen kan groeien. Gevolg: de nagel groeit in of groeit niet meer vooruit. Hierdoor ontstaat een dikke (bolle) misvormde nagel.

Behandeling:

De pedicure kan u daarmee helpen om de teennagel weer over de huiddikte van de teen heen te krijgen door het plaatsen van een nagelbeugel. Dit is een specialisatie die ook in de meeste gevallen kan voorkomen dat een nagel operatief verwijderd dient te worden.

Ingegroeide nagels

Als een nagel al ingegroeid is, en de nagelwal rood, gezwollen, ontstoken en pijnlijk is... Gaat u dan direct naar de huisarts, niet naar de pedicure!

Is een nagel aan het ingroeien, bel dan de pedicure om meer pijn te voorkomen!!

De pedicure kan voorkomen dat een nagel verder in de nagelwal dringt en de nagel zo begeleiden in de groeirichting dat hij niet meer zal ingroeien.
De ingroeiende nagel:
Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen.
Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel.
Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

  • Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
  • Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
  • Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve: "tunnelnagel"
  • Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
  • Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit
  • Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een naar binnen geknikte voet (valgus voet)

Het is het vermelden waard dat ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers.
Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei).

Opmerking: een beginnende schimmelnagel kan lijken op een ingegroeide nagel en in eerste instantie tot dezelfde verschijnselen leiden.

Behandeling:
Een ingroeiende nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en gezorgd dat de nagel niet meer in de huid kan drukken ('drukvrij leggen').

Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd.
Nagelbeugel techniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen.

Hoe verder in samenwerking met de pedicure? Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u de zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat neem dan ca. 3 keer per week een voetbad met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en laat dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.

Zweetvoeten

Beschrijving:

Dit betreft een extreem verhoogde zweetuitscheiding. Soms komt dit voor over het hele lichaam, maar ook wel plaatselijk, bijvoorbeeld aan de voeten. De oorzaak ligt in een stofwisselingsstoornis, of een emotionele stoornis. Maar bij zweetvoeten kan ook de voetbekleding de oorzaak zijn, bijvoorbeeld synthetische schoenen of sokken. Een speciale vorm is bromhydrosis gekenmerkt door de onaangename geur. Hierbij speelt de afbraak van de hoornstof op de transpirerende voet een rol in combinatie met bacteriën en schimmels.

Behandeling:

Draag leren schoenen (ook de binnenbekleding), die bovendien de voet niet afsluiten. Draag het liefst sokken of kousen die vocht kunnen opnemen (katoen, wol). Neem regelmatig wisselbaden en/of voetbaden. Uw pedicure zal u adviseren om een goede antitranspiratie crème te gaan gebruiken. Mocht het niet baten dan zal de pedicure u doorverwijzen naar de huisarts.

Alle producten die de pedicure u adviseert zijn bij haar te koop, zodat u er direct mee aan de slag kan.