Aan uw voeten

De Pedicurepraktijk is weer geopend met inachtneming van de RIVM richtlijnen. 

Indien u één van de onderstaande symptomen heeft, kan er geen behandeling plaatsvinden.

* Hoesten, niezen, keelpijn en/of verkoudheid,

* Benauwdheid, longontsteking,

* Koorts,

* Als u recent in contact bent gekomen die COVID-19 heeft,

* Wanneer u korter dan 2 weken geleden genezen bent van COVID-19,

* Indien één van uw huisgenoten één van bovenstaande klachten heeft.

 

Na het maken van een afspraak zal u een mail ontvangen met de maatregelingen die ik genomen heb.

 

Zomersluiting is van maandag 13 juli t/m 9 augustus.

 

Welke schoenen of blote voeten?

Inleiding door Ancilla

 

Bekijk de video:

 

Vrolijke, frisse voeten!

Oplossingen die nare geurtjes laten verdwijnen en zorgen voor frisse voeten. Iedereen heeft zwetende voeten en de één zweet meer en sneller dan de ander. Zweet stinkt niet! Maar de bacteriën die zich in vochtige omgeving goed thuis voelen wel.

De oorzaak van nare geurtjes

Schoenen en sokken met onvoldoende ventilatie

IMG20190117100544294

 • Koop schoenen van natuurlijke materialen (ook het binnenwerk van de schoen) of draag open schoenen.
 • Draag geen synthetische sokken of panty’s als je zweetvoeten wilt voorkomen. Maar kies voor katoen, bamboe of wol. Deze natuurlijke materialen nemen vocht op en zijn ademend.
 • Laat schoenen minimaal een dag luchten en drogen. En gebruik hierbij een schoenspray om de bacteriën en schimmels te doden. Of gebruik de Clean en Green deze droogt de schoenen in korte tijd, maakt de schoenen ook aan de binnenkant vrij van bacteriën schimmels en virussen.
 • Trek minimaal elke dag schone sokken aan en was ze binnenstebuiten op 60 graden.

Matige hygiëne

IMG20190117102612147

 • De voeten wassen met water ZONDER zeep.
 • Droog de voeten goed af, met name tussen de tenen.
 • Masseer de voeten licht in met een verfrissende voetencreme van bijvoorbeeld Alverde met Citrus en Echinacea of gebruik een speciale zalf voor transpirerende voeten. De zalf van Pedicare geeft goede resultaten bij overmatige transpiratie.
 • Trek daarna schone sokken aan.

 

Overtollig eelt

 • Eelt kan mede zorgen voor stinkvoeten. Bacteriën en schimmels zijn op zoek naar vocht en warmte. Bij zweetvoeten neemt eelt veel vocht op, dit zorgt ervoor dat de bacteriën maar door kunnen groeien.
 • Een pedicure kan je helpen met het verwijderen van te veel eelt.

 

Lichamelijke conditie

 • Zoals bijvoorbeeld overgewicht, menopauze, diabetes, schildklierafwijking
 • Maar ook stress en spanning, alcoholgebruik en uiteraard grote lichamelijke inspanningen.

Na een heerlijke lange warme zomer, nu een hele koude winter met sneeuwpret en ijsplezier?

voetafdruk-sneeuw

Tijd voor dikke sokken en warme laarzen dus! Veel mensen, vooral vrouwen, hebben in de winterperiode last van koude voeten. Sommigen hebben hier zelfs het hele jaar door last van. Kortom: je voeten kunnen wel wat extra aandacht gebruiken.

Koude voeten worden vaak veroorzaakt door een verslechterde bloedcirculatie. Met name factoren als hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Vrouwen zijn gevoeliger voor kou dan mannen; zij hebben een andere biologische thermostaat. Het lichaam transporteert het bloed voornamelijk naar de belangrijkste organen, waardoor er minder bloed naar de voeten en de handen stroomt en deze sneller koud aanvoelen. Het oude spreekwoord 'vrouwen hebben koude handen en voeten, maar een warm hart', is dus echt waar. Ook factoren als een slechte conditie, een verminderde functie van het hart en bloedvaten, nauwe schoenen, roken, weinig beweging of lang staan kunnen koude voeten veroorzaken. Daarnaast hebben diabetes en reuma invloed op de temperatuur van de voeten.

Wintervoeten 
Er is een verschil tussen wintervoeten en koude voeten. Bij wintervoeten is er sprake van pijnlijke, rode bulten die vaak gepaard gaan met jeuk. Ze ontstaan doordat bloedvaten zich niet optimaal aanpassen aan de temperatuurwisselingen. De klachten verdwijnen meestal als de buitentemperatuur in het voorjaar weer stijgt.

6 tips om koude voeten te voorkomen 
Met deze tips gaan de voeten een warme winter tegemoet.

 • Draag in de winter goed passende sokken (eventueel twee paar) en warme laarzen.
 • Wandelwol, om de tenen heen gewikkeld, houdt het heerlijk warm.
 • Draag geen strakke kleding, zodat de bloedtoevoer optimaal is.
 • Verwarm je bed met een pittenzak of kruik
 • Verzorg de voeten met een verwarmende voetencrème, met bijvoorbeeld gember. Deze crème stimuleert de doorbloeding.
 • Doe voetoefeningen als je veel staat of stilzit om de doorbloeding te stimuleren. Neem bijvoorbeeld een tennisbal  of massage prikkelbal en beweeg de voeten over de bal zodat de bal gaat rollen of masseer de onderbenen met de bal.

Remedie bij wintervoeten 
Bovenstaande tips tegen koude voeten kun je ook toepassen bij wintervoeten.

Aanvullende tips

 • Wisselbaden (afwisselend warm en koud water) stimuleren de bloedsomloop. Neem twee tot drie minuten een warm voetenbad. Dompel de voeten daarna twee tot drie seconden in koud water. Doe ze vervolgens weer in warm water. Herhaal dit zo'n zes tot acht keer.
 • Een voetmassage kan de pijn en de jeuk verlichten. Ik adviseer om ondanks de jeuk niet te krabben. Het masseren met een lekkere voetboter van bijvoorbeeld Alverde, helpt ook om de droge huid te voorkomen.
 • Vermijd extreme warmte, dus warm de voeten niet op vlakbij een kachel of open haard.
 • Je kunt een afspraak maken met de huisarts voor eventuele medicatie.

Koude voeten kuur 
Je kunt de doorbloeding van de voeten stimuleren met een voetzolenbadje. Neem een teiltje met een laagje warm water (ongeveer één cm), los daarin één eetlepel (Dode Zee)-zout op en plaats de voeten erin. Doordat er weinig water in zit, kunnen de voeten beter tegen de warmte. Droog de voeten na drie tot vier minuten. Je merkt direct dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Om het effect te optimaliseren kun je na het voetenzolenbadje een verwarmende voetencrème aanbrengen. Herhaal deze behandeling een aantal keren per week. Je zal je meer ontspannen voelen en merken dat je voeten niet meer zo koud aanvoelen.

Verwarmende thee 
Wie koude voeten heeft, hoeft geen kacheltje onder zijn of haar voeten te monteren. Het geheim is: hibiscusthee! Neem één koffielepel gedroogde hibiscusbloemen en laat deze tien minuten trekken in kokend water. Drink hiervan tweemaal per dag een kopje.

Week van de pedicure "Schaam jij je voor je voeten?"

4consumentencampagne


Onnodige voetschaamte treft één op de vijf mensen

Onderzoek wijst uit: meer dan de helft van de mensen schaamt zich wel eens voor zijn voeten. Één op de vijf mensen durft zelfs zijn of haar blote voeten niet te laten zien. Bijvoorbeeld door eelt en schimmelnagels. Zij mijden zee, strand en zwembad. Een buitengewone last voor veel mensen. En een forse inbreuk op hun sociale leven. Daarom start ProVoet, de Brancheorganisatie voor de Pedicure, op 22 mei een unieke campagne met als thema ‘Schaam jij je voor je voeten?’. Schaam je niet en zet deze zomer de eerste stap naar het zorgeloos tonen van jouw voeten.

Voetschaamte: een probleem met een eenvoudige oplossing

Vooral in de lente en zomer speelt voetschaamte bij jong en oud op. Het weer is mooi, de schoenen kunnen na een lange winter lekker uit. Maar eelt, schimmelnagels, ingroeiende teennagels en ander ongemak weerhoudt heel veel mensen er van om de slippers uit de kast te halen. Deze voetschaamte heeft een negatieve invloed op het zelfvertrouwen van bijna 3,5 miljoen Nederlanders. Gelukkig is er een oplossing. Wij staan voor je klaar en weten elk voetprobleem professioneel en snel te behandelen. Laat de zomer maar komen, laat je voeten maar zien!

Minder schaamte, meer plezier?

Op 22 mei start de campagne “Schaam jij je voor je voeten?” en lanceert ProVoet de website www.goedvoorelkevoet.nl. De campagne richt zich op vier doelgroepen. Bijvoorbeeld de hardwerkende en sportieve jonge mensen, die met hun veeleisende levensstijl veel van hun voeten vergen. Hierdoor hebben zij bijvoorbeeld last van eelt, ingroeiende teennagels of schimmelnagels. Het is zo dat zelfs 30% van de vrouwen haar nagels lakt vanwege schaamte. Maar ook vitale senioren, van wie hun voeten hen al een leven lang dragen. Zij willen onbekommerd genieten van de mooie dingen uit het leven maar durven voetproblemen niet te laten behandelen. De campagne maakt voetschaamte niet alleen bespreekbaar, maar reikt ook direct een oplossing aan met een gratis voetencheck in onze praktijk.

ProVoet, Brancheorganisatie voor de Pedicure

Deze campagne wordt landelijk uitgerold door ProVoet. Dit is de landelijke brancheorganisatie voor de pedicure die de belangen behartigt van ruim 13.000 (aspirant) leden. ProVoet bevordert de kwaliteit en professionalisering van voetverzorging en het beroep pedicure en medisch pedicure in Nederland. De pedicures en medisch pedicures die bij ProVoet zijn aangesloten, zoals Aan uw voeten.