Aan uw voeten

Na een heerlijke lange warme zomer, nu een hele koude winter met sneeuwpret en ijsplezier?

voetafdruk-sneeuw

Tijd voor dikke sokken en warme laarzen dus! Veel mensen, vooral vrouwen, hebben in de winterperiode last van koude voeten. Sommigen hebben hier zelfs het hele jaar door last van. Kortom: je voeten kunnen wel wat extra aandacht gebruiken.

Koude voeten worden vaak veroorzaakt door een verslechterde bloedcirculatie. Met name factoren als hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Vrouwen zijn gevoeliger voor kou dan mannen; zij hebben een andere biologische thermostaat. Het lichaam transporteert het bloed voornamelijk naar de belangrijkste organen, waardoor er minder bloed naar de voeten en de handen stroomt en deze sneller koud aanvoelen. Het oude spreekwoord 'vrouwen hebben koude handen en voeten, maar een warm hart', is dus echt waar. Ook factoren als een slechte conditie, een verminderde functie van het hart en bloedvaten, nauwe schoenen, roken, weinig beweging of lang staan kunnen koude voeten veroorzaken. Daarnaast hebben diabetes en reuma invloed op de temperatuur van de voeten.

Wintervoeten 
Er is een verschil tussen wintervoeten en koude voeten. Bij wintervoeten is er sprake van pijnlijke, rode bulten die vaak gepaard gaan met jeuk. Ze ontstaan doordat bloedvaten zich niet optimaal aanpassen aan de temperatuurwisselingen. De klachten verdwijnen meestal als de buitentemperatuur in het voorjaar weer stijgt.

6 tips om koude voeten te voorkomen 
Met deze tips gaan de voeten een warme winter tegemoet.

  • Draag in de winter goed passende sokken (eventueel twee paar) en warme laarzen.
  • Wandelwol, om de tenen heen gewikkeld, houdt het heerlijk warm.
  • Draag geen strakke kleding, zodat de bloedtoevoer optimaal is.
  • Verwarm je bed met een pittenzak of kruik
  • Verzorg de voeten met een verwarmende voetencrème, met bijvoorbeeld gember. Deze crème stimuleert de doorbloeding.
  • Doe voetoefeningen als je veel staat of stilzit om de doorbloeding te stimuleren. Neem bijvoorbeeld een tennisbal  of massage prikkelbal en beweeg de voeten over de bal zodat de bal gaat rollen of masseer de onderbenen met de bal.

Remedie bij wintervoeten 
Bovenstaande tips tegen koude voeten kun je ook toepassen bij wintervoeten.

Aanvullende tips

  • Wisselbaden (afwisselend warm en koud water) stimuleren de bloedsomloop. Neem twee tot drie minuten een warm voetenbad. Dompel de voeten daarna twee tot drie seconden in koud water. Doe ze vervolgens weer in warm water. Herhaal dit zo'n zes tot acht keer.
  • Een voetmassage kan de pijn en de jeuk verlichten. Ik adviseer om ondanks de jeuk niet te krabben. Het masseren met een lekkere voetboter van bijvoorbeeld Alverde, helpt ook om de droge huid te voorkomen.
  • Vermijd extreme warmte, dus warm de voeten niet op vlakbij een kachel of open haard.
  • Je kunt een afspraak maken met de huisarts voor eventuele medicatie.

Koude voeten kuur 
Je kunt de doorbloeding van de voeten stimuleren met een voetzolenbadje. Neem een teiltje met een laagje warm water (ongeveer één cm), los daarin één eetlepel (Dode Zee)-zout op en plaats de voeten erin. Doordat er weinig water in zit, kunnen de voeten beter tegen de warmte. Droog de voeten na drie tot vier minuten. Je merkt direct dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Om het effect te optimaliseren kun je na het voetenzolenbadje een verwarmende voetencrème aanbrengen. Herhaal deze behandeling een aantal keren per week. Je zal je meer ontspannen voelen en merken dat je voeten niet meer zo koud aanvoelen.

Verwarmende thee 
Wie koude voeten heeft, hoeft geen kacheltje onder zijn of haar voeten te monteren. Het geheim is: hibiscusthee! Neem één koffielepel gedroogde hibiscusbloemen en laat deze tien minuten trekken in kokend water. Drink hiervan tweemaal per dag een kopje.